Występuje przeważnie poza lasem: na łąkach i pastwiskach, trawnikach, czasem również na brzegach lasu lub łączkach śródleśnych. Owocnikuje w drugiej połowie lata oraz jesienią, mniej więcej od lipca do października. W Polsce jest to na ogół gatunek dość pospolity, występujący głównie w zachodniej części kraju. Dolna część owocników nieco wydłużona, rozszerza się ku górze i stopniowo przechodzi w kulistą część zarodnikową, która od góry zawsze jest nieco spłaszczona. Średnica i wysokość owocnika wynosi przeciętnie od 5 do 10 cm. Barwa młodych owocników na zewnątrz i wewnątrz śnieżno-biała. Starsze owocniki na powierzchni szarzeją, nabierają stopniowo barwy brązowej, wewnątrz zaś oliwkowo-brunatnej. Na górnej powierzchni, zwłaszcza starszych owocników, występują bardzo charakterystyczne brodawkowate nierówności. Jest to smaczny grzyb jadalny, jednak w Polsce mało znany. Potrawę można sporządzać tylko z młodych, po przekrojeniu zupełnie białych owocników. Można go również pokroić na plasterki i wysuszyć.


czasznica oczkowata