Gatunek ten występuje w ogrodach, inspektach, parkach, na łąkach, pastwiskach, w stertach kompostu itd., zwykle na żyznej, bogatej w próchnicę ziemi. Owocnikuje mniej więcej od czerwca do końca października. Jest bardzo pospolity i występuje zwykle w dużych grupach. Dość duże owocniki mają kształt długiego, dzwonkowatego kapelusza, osadzonego na długim, cienkim i wewnątrz pustym trzonie. Kapelusz zwykle osiąga rozmiary od 5 do 10cm, przeciętna wysokość trzonu - od 10 do 18 cm. Barwa młodych owocnikow biała, górna powierzchnia kapelusza pokryta odstającymi strzępkami. Blaszki w młodych owocnikach są najpierw białe, potom różowe, aż do czarnych, następnie przemieniają się wraz z zarodnikami w gęsty, czarny płyn, przypominający atrament. Na trzonie niewielki pierścień. Jadalne są tylko grzyby młode, na przekroju zupełnie białe owocniki, starsze, zamieniające się w czarną masę, są niejadalne. W Polsce grzyb ten najczęściej traktowany jest jako niejadalny. Spożywanie alkoholu podczas spożywania może być przyczyną zatrucia.


czernidlak kolpakowaty