Kapelusz w kształcie parasola o średnicy 10-30 cm z garbkiem na środku, z popękaną, łuszczącą się skórą. U młodych kapelusz w całości jest brązowy. Brzeg kapelusza postrzępiony, zazwyczaj biały. Blaszki na spodzie kapelusza są gęste, białe o szerokości 1-1,8 cm, nie dochodzące do trzonu. Trzon o długości 20-40 cm, wysmukły, u dołu bulwiasty, u młodych okazów brązowy, u starszych popękany, pierścień ruchomy, biały. Na trzonie występują ciemniejsze poprzeczne prążki. Początkowo jest pełny i gąbczasty, na starszych owocnikach pusty w środku. Miąższ biały, nie zmienia barwy po uszkodzeniu. Smak łagodny, przyjemny. Wydziela delikatny zapach. Występuje pospolicie na brzegach lasów liściastych i iglastych, na polanach leśnych i zrębach, w okresie od lipca do października.
Często bywa mylony z muchomorem sromotnikowym i plamistym, który jest śmiertelnie trujący.


czubajka kania