Występuje grupami w suchych lasach iglastych, czasem nawet w dość dużych ilościach. W Polsce znany jest i zbierany głównie w lasach podgórskich. Młode owocniki trudno zauważyć, gdyż długi czas ukryte są w ściółce leśnej i nie wyrastają na zewnątrz. Owocnikuje od sierpnia do końca października. Kapelusz rozwiniętych okazów ma średnicę około 8-12 cm. jest gruby, w środku wklęsły, z brzegiem najpierw podwiniętym, potem prostującym się, barwy żółtobrązowej. Blaszki na spodzie kapelusza są koloru białego. Trzon gruby, biały, pełny, zwężający się u dołu, o wysokości około 8-12 cm, z białym podwójnym pierścieniem. Zapach owocników przypomina świętą mąkę. Dość smaczny grzyb, nadający się również do marynowania i suszenia. Daje susz ładnej, białej barwy, który wskutek tego używany jest jako domieszka do suszonej krajanki borowikowej, jednak nie ma aromatu borowików i dlatego mniej jest ceniony.


dwupierscieniak-cesarski