Grzyb ten występuje w lasach iglastych, najczęściej na glebach piaszczystych pod sosnami. W Polsce jest gatunkiem pospolitym i można go zbierać w dość dużych ilościach. Owocnikuje jesienią, od września do końca listopada. Owocniki średniej wielkości: mają niekształtny i czasem pokręcony kapelusz (stąd nazwa grzyba), osadzony na dość niskim trzonku. Przeciętna średnica kapelusza oraz przeciętna wysokość trzonu wynosi około 5—10 cm. Barwa górnej powierzchni kapelusza szara w różnych odcieniach, z bardzo charakterystycznymi ciemniejszymi kosmkami w kierunku od środka ku brzegom. Środek kapelusza z niewielkim ciemniejszym garbkiem. Brzegi u młodszych owocników podwinięte. Blaszki białe, tylko częściowo przyrośnięta do trzonu. Trzon również biały, cylindryczny, czasem wygięty. Zapach świeżych owocników przypomina zapach mąki. Jest to grzyb bardzo smaczny, jednak skórka z kapelusza powinna być zdarta przed przyrządzeniem potrawy. Grzyb ten jest zbierany i jedzony przez wiewiórki. Występuje w tym samym okresie co gąska zielonka, jednak jest mniej znany i ceniony przez zbieraczy.


gaska nieksztaltna