Występuje zwykle na gruntach piaszczystych, w borach sosnowych, pod sosną zwyczajną, z którą współżyje. Owocnik tworzy w dużych ilościach, mniej więcej od połowy sierpnia do końca października. W Polsce jest to gatunek bardzo pospolity. Owocniki średniej wielkości o wymiarach: kapelusz około 5—10 cm, trzon około cm. Są one żółtawo-zlelone (od tego pochodzi nazwa grzyba), mają dość nieregularny szeroki kapelusz, osadzony na wygiętym, niskim trzonku, dlatego też są zwykle mocno zanieczyszczone piaskiem lub ziemią. Na dolnej powierzchni kapelusza znajdują się blaszki niezupełnie przyrośnięte do trzonu. Jest to ważny gatunek użytkowy, gdyż zbierany jest w dużych ilościach jesienią, gdy inne grzyby już zanikają. Poza tym mało ulega zaczernieniu i dość łatwo znosi transport. Nadaje się również do przorobu, zwłaszcza do marynowania i sterylizacji. Przed gotowaniem owocniki należy bardzo dokładnie wypłukać w zimnej wodzie, aby usunąć wszelkie zanieczyszczenia. Podobny, lecz niejadalny gatunek, nosi nazwę gąski siarkowej, łatwo ją poznać po wstrętnym zapachu, przypominającym zapach karbidu.


gaska zielona