Grzyb bardzo łatwy do rozpoznania z powodu fioletowej barwy owocników występuje głównie w lasach iglastych, czasem w parkach, na łąkach śródleśnych i brzegach lasów. Owocniki wyrastają jesienią, od września do listopada, tworzą czasem tzw. czarcie koła. W Polsce jest to gatunek pospolity, prawie wszędzie znajdowany. Dość duże, gładkie owocniki maja szeroki i niekształtny kapelusz, osadzony na stosunkowo niskim trzonie. Barwa całego owocnika fioletowa z odcieniem brązowawym górnej powierzchni u starszych okazów. U młodych nawet miąższ jest intensywnie liliowy. Przeciętne wymiary owocników, średnica kapelusza 6—10 cm, wysokość trzonu 5—7 cm. Blaszki przy trzonie zaokrąglone, trzon u dołu maczugowato zgrubiały i obrośnięty filcowatą grzybnią. Zapach świeżych owocników przypomina zapach rzodkwi. Jest to grzyb jadalny, jakkolwiek niektórych zbieraczy odstrasza jego jaskrawa liliowa barwa. Rzadko też jest atakowany przez owady. Do przerobu nie nadaje się. Zjedzony w stanie surowym może zaszkodzić. W Polsce grzyb ten jest mało znany i zwykle traktowany jako niejadalny.


gasowka-naga