Występuje zarówno w lasach liściastych i iglastych, najczęściej pod bukami i brzozami. Owocniki tworzy od lipca do października, tak jak większość grzybów. W Polsce jest to gatunek pospolity i często występujący. Owocniki dość duże, wśród gołąbków jedne z największych, kapelusz o średnicy 5—15 cm, trzon wysokości około 5—8 cm. Dojrzały owocnik ma niski, biały trzon oraz niekształtny i w środku trochę wklęśnięty kapelusz. Barwa górnej powierzchni kapelusza bardzo zmienna, najczęściej szaro-purpurowa albo purpurowa z odcieniem lila. Na dolnej powierzchni kapelusza znajdują się dość grube i szerokie, najpierw kremowe, z wiekiem ciemnożółte blaszki. Skórka z górnej powierzchni kapelusza łatwo się zdejmuje. Jest to jeden z najsmaczniejszych i najbardziej cenionych grzybów wśród kilkudziesięciu gatunków rodzaju Russula. Ma orzechowy bardzo przyjemny smak. W stanie surowym może być użyty do przyrządzania sałatek. Jednak nie nadaje się do przerobu ze względu na kruchość owocników, źle znosi transport.


golabek cukrowka