Jest to grzyb występujący zarówno w lasach liściastych, jak i iglastych, tworzący czasem tzw. czarcie koła (owocnikł wyrastają na obwodzie koła). Owocnikuje od lipca do końca paidziernika. W Polsce jest to gatunek dość pospolity, ale nigdy nie występujący w dużych ilościach. Owocniki średniej wielkości mają dość szeroki i niekształtny kapelusz, osadzony na niskim trzonku. Średnica kapelusza wynosi około 5—10 cm, wysokość trzonu 3—5 cm. Barwa górnej powierzchni kapelusza żółtawa z czerwonawym odcieniem, spód jaśniejszy, gęsto pokryty kolczastymi, łatwo łamiącymi się wyrostkami (stąd nazwa kolczak), na których wytwarzają się zarodniki. Zapach i smak świeżych owocników są przyjemne, stare egzemplarze stają się gorzkie i dlatego do jedzenia nie nadają się. Kolczak nie nadaje się również do jedzenia na surowo, gdyż może zaszkodzić. Jest to grzyb smaczny, bardzo słabo ulegający zaczernieniu. Nadaje się również do suszenia i przyrządzania konserw. Grzyb ten rzadko zbierany jest w większych ilościach, z tego powodu zwykle używany jest tylko jako domieszka do grzybów innych gatunków.


kolczak oblaczasty