Grzyb ten występuje najczęściej w wilgotnych borach sosnowych, rzadziej w innych lasach iglastych, zwykłe wiród wrzosów i mchów, miejscami nawet w dość dużych ilościach. Owocniki tworzy od lipca do października, najobficiej występuje tylko w niektórych bardziej wilgotnych lasach. Owocniki dość duże. Mają one postać jędrnogo, mięsistego kapelusza, umocowanego na dość wysmukłym trzonku. Kapelusz wypukły, półkolisty, z wiekiem trochę spłaszczony, średnicy około 5—12 cm, barwy żólto-brązowej, pokryty drobnymi, ciemniejszymi nłeco kosmkami. Rurki przyrośnięte do trzonu, są barwy oliwkowej, o bardzo drobnych porach. Trzon wysokości około 3—8 cm, cylindryczny, prosty, pełny, włóknisty, trochę jaśniejszy od kapelusza. Miąższ żółtawy, po przekrojeniu lekko błękitniejący. Zapach swoisty, niezbyt ostry, przyjemny. Grzyb niezbyt smaczny. Do suszenia mniej nadaje się od innych gatunków. Podczas gotowania barwi się na szaro.


maslak pstry