Występuje najczęściej w młodych drzewostanach sosnowych, na polanach lub przy drogach leśnych, pod sosną zwyczajną, z którą współżyje. Owocnikuje mniej więcej od czerwca do połowy października. W Polsce jost gatunkiem pospolitym, jakkolwiek w większych ilościach nigdy nie występuje. Owocniki średniej wielkości, dość foremnie zbudowane, trzon krótki, z szerokim, okrągłym kapeluszem. Wymiary kapelusza od 5 do 10 cm, wysokość trzonu od 4 do 8 cm. Barwa górnej powierzchni kapelusza żółtobrunatna, dolnej - żółtawa. Na trzonie brak pierścienia, czym przede wszystkim różni się od bardzo do niego podobnego maślaka zwyczajnego, za którego bywa często przyjmowany. W górnej części trzonu drobne, ciemniejące z wiekiem brodaweczki. Rurki przyrośnięte do trzonu. Podczas wilgotnej pogody kapelusz pokrywa się lepkim śluzem, podczas pogody suchej staje się gładki i błyszczący. Grzyb ten jest chętnie zbierany i spożywany. Do przerobu, a zwłaszcza do suszenia, nie nadaje się. Poza tym jest trudny do transportu. Maślak ziarnisty najbardziej jest podobny do maślaka zwyczajnego, poza tym trochę również do maślaka sitarza.


maslak-ziarnisty