Występuje w lasach iglastych lub mieszanych, zawsze pod modrzewiami, gdyż współżyje z tym gatunkiem drzewa, wytwarzając na korzeniach tzw. mikoryzę. Owocniki pojawiają się w okresie od czerwca do października. W Polsce jest to gatunek średnio pospolity, przy tym znajdowany jest tylko w tych lasach lub parkach, w których występuje modrzew. Rzadko spotykany jest w większych ilościach. Na tle zielonej murawy pod modrzewiami wygląda bardzo ładnie, tym się tłumaczą nazwy „piękny" lub „strojny". Owocniki dość duże, mają one kapelusz o średnicy około 5—12 cm i trzon wysokości około 5—10 cm. Barwa górnej powierzchni kapelusza, pokrytej zwykle lepkim śluzem, złocistożółta lub czerwonożółta, barwa dolnej powierzchni oliwkowożółta, w miejscach zgniecionych występują czerwonobrunatne plamy. Trzon żółty w różnych odcieniach, z białym pierścieniem (ważna cecha rozpoznawcza tego gatunku). Miąższ jaskrawo-żółty, na przekroju powoli ciemniejący, o przyjemnym zapachu. Skórka na kapeluszu łatwo się oddziela od miąższu. Jest to grzyb smaczny i przez znawców wysoko ceniony. Do przerobu jest niechętnie używany, przede wszystkim z powodu lepkości owocników.


maslak-zolty