Występuje przeważnie w borach sosnowych (stąd nazwa potoczna sośniak), gdyż współżyje głównie z sosną pospolitą. Owocniki tworzy mniej więcej od połowy czerwca do połowy października. W Polsce jest to galunek bardzo pospolity, dający duże ilości surowca. Średniej wielkości owocniki mają szeroki kapelusz, z rurkami na dolnej powierzchni, umocowany na dość niskim trzonie, na którym występuje pierścień (ważna cecha rozpoznawcza). Średnica kapelusza i wysokość trzonu około 4—10 cm. Górna powierzchnia kapelusza brązowa w różnych odcieniach, dolna — żółtawa, trzon — jasnożółtawy, w górnej części pokryty z rzadka brązowymi ziarenkami. Maślaka zwyczajnego najłatwiej poznać po pierścieniu na trzonie i lepkiej, łatwo zdzierającej się skórce na kapeluszu. Grzyb ten ma wysoką wartość odżywczą i smakową, dlatego bardzo chętnie jest zbierany i spożywany. Jednak do przerobu, a zwłaszcza do suszenia, nie bardzo się nadaje. Poza tym jest bardzo silnie atakowany przez owady i bardzo trudny do transportu. Do maślaka zwyczajnego najbardziej podobny jest maślak ziarnisty, różniący się brakiem pierścienia na trzonie.


maslak zwyczajny