Występuje najczęściej w pobliżu młodych świerków, rzadziej pod sosnami lub w lasach mieszanych. Owocnikuje od lipca, czasem trochę wcześniej, mniej więcej do końca października. W Polsce gatunek pospolity, szczególnie w górach. Owocniki średniej wielkości, barwy pomarańczowej, z ciemniejszymi smugami na górnej powierzchni kapelusza (w miejscach zgniecionych występują brudno-zielone plamy). Kapelusz z podwiniętym brzegiem, osadzony na dość niskim trzonie. Wymiary kapelusza około 4—10 cm, trzonu około 3—6 cm. Na dolnej powierzchni kapelusza znajdują się zbiegające w dół trzonu blaszki. Z miejsc uszkodzonych (zgniecionych, nadkrajanych itd.) wypływa obficie mleczko (od tego pochodzi nazwa mleczaj) barwy pomarańczowej, co jest ważną cechą rozpoznawczą tego gatunku. Grzyb powszechnie znany i uważany za jeden z najsmaczniejszych, zwłaszcza duszony w maśle, poza tym jest chętnie marynowany, solony lub konserwowany. Do suszenia jednak nie nadaje się. Cechy ujemne: duży stopień zaczernienia i wrażliwość na długi transportu. Do rydza podobna jest lekko trująca wełnianka, która przecięta wydziela mleczko barwy białej.


mleczaj-rydz