Występuje na łąkach, pastwiskach, w kompoście, w inspektach, przy drogach, w parkach, na obrzeżach leśnych. Owocniki tworzy od czerwca do połowy października. Hodowana sztucznie. owocnikuie przez cały rok, ale zimą tylko w ogrzewanych pomieszczeniach. Owocniki barwy białej mają szeroki kapelusz umieszczony na dość wysmukłym trzonie. Wymiary owocników wynoszą przeciętnie, kapelusza 5—10 cm, trzonu 3—8 cm. Na dolnej powierzchni kapelusza znajdują się szerokie blaszki, które początkowo są białe, potem stają się różowe. a w dojrzałych owocnikach niemal czarne (cecha odróżniająca od trujących muchomorów). Na trzonie występuje duży, charakterystyczny pierścień. Jest to bardzo ważny gatunek handlowy i użytkowy, gdyż hodowany jest na skalę przemysłową. Nadaje się go wszelkiego rodzaju przerobu, nawet do suszenia, uważany jest za jeden z najsmaczniejszych grzybów. Przy zbieraniu dziko rosnących pieczarek trzeba być hardzo ostrożnym, aby nie pomylić ich z trującymi muchomorami. Największe niebezpieczeństwo powstaje wówczas, gdy zbierane są młode grzyby, trudniejsze do rozpoznania. Tak powstaje większość śmiertelnych zatruć grzybami.


pieczarka-polna