Występuje w lasach iglastych lub liściastych (przeważnie w starszych drzewostanach), na polankach lub w pobliżu ścieżek i dróg. W Polsce dość pospolity, jakkolwiek rzadko występuje w większych ilościach. Owocnikuje mniej więcej od lipca do końca października. Owocniki dość duże, bardzo podobne do owocników borowika i wskutek tego czasem zbierane jako te ostatnie. Średnica kapelusza około 5—12 cm, trzon wysokości około 5—9 cm. Górna powierzchnia kapelusza ma barwę ciemnobrązową, dolna jest pokryta dość grubą warstwą rurek, w młodych owocnikach barwy bladożółtej, w starszych - żółtozielonej. Trzon dość gruby, barwy jasnobrązowej. Podgrzybek brunatny różni się od borowika przede wszystkim ciemniejszą barwą górnej powierzchni kapelusza oraz tym, że w miejscach uszkodzonych, najsilniej na warstwie rurek, występują bardzo szybko ciemne, zielononiebleskle plamy. Jest to grzyb bardzo smaczny i chętnie zbierany, nadający się również do suszenia i marynowania. Wartość użytkową tego gatunku obniżają ciemne plamy występujące obficie w miejscach zgniecionych. Zjedzony na surowo może zaszkodzić.


podgrzybek brunatny