Występuje przeważnie w lasach liściastych, rzadziej iglastych sosnowych, najczęściej na brzegach lasu, łączkach, w łukach drzewostanów, przy drogach. Owocnikuje od końca czerwca do listopada. W Polsce pospolity, nigdy jednak nie występuje w dużych ilościach. Znajduje się go zwykle po kilka sztuk w jednym miejscu. Owocniki średniej wielkości, szerokość kapelusza i wysokość trzonu dochodzą do 7 cm. Górna powierzchnia kapelusza zgniło-zielonkawa, przypominająca zamsz barwy zielono-ochrowej, dolna powierzchnia kapelusza jaśniejsza, zielonkawo-żółta. Trzon bez pierścienia, w górnej części czerwony, w dolnej żółtozielony z żółtymi smugami. Matowa, podobna do zamszu górna powierzchnia kapelusza, w starszych owocniach jest często bardzo silnie spękana, zwłaszcza podczas suszy. Wnętrza spękań mają barwę czerwonawą, taka sama barwa widoczna jest pod skórką kapelusza. Jest to charakterystyczna cecha tego gatunku. Miąższ żółtawy, po pewnym czasie lekko błękitnieje. Jest to grzyb jadalny, jednak mniej cenny od gatunków tego rodzaju, ze względu na gorszy smak, małą przydatność do przerobu, silne zaczernienie i małą odporność na dłuższy transport.


podgrzybek zlotawy