Rośnie od czerwca do listopada, w lasach iglastych i liściastych, w zaroślach, na łąkach i pastwiskach, od nizin po góry, pojedynczo lub gromadnie. Grzyb bardzo w Polsce pospolity. Owocnik wysokość 2-8 cm, początkowo biały, pokryty krótkimi, stożkowatymi kolcami (zwłaszcza część górna), później ochrowy, brązowawy, łysy, a opadłe kolce zostawiają ślady w postaci okrągławych oczek, gruszkowaty lub maczugowaty. Główka o średnicy 2-5 cm, kulista, po dojrzeniu zawiera zarodniki, które wydostają się na zewnątrz przez otworek na jej szczycie. Trzon ma wysokość 2-6 cm, grubość 1-2,5 cm, cylindryczny, złożony z pustych komór, płonny (nie zawiera zarodników). Miąż początkowo biały, miękki, elastyczny, później żółtawy, a następnie przebarwia się oliwkowo i rozpada na pylistą masę zarodników, smak: (młodych) łagodny, zapach: (młodych) rzodkiewki. Do spożycia nadają się tylko młode owocniki, gdy wnętrze jest jeszcze białe i elastyczne, przed przyrządzeniem należy zdjąć z owocnika skórkę.


purchawka chropowata