Najczęściej i najobficiej występuje w górskich lasach świerkowych, poza tym również w lasach sosnowych na gruntach piaszczystych. Owocnikuje od sierpnia do końca października. W Polsce gatunek dość pospolity, zwłaszcza w górach. Duże owocniki tego grzyba mają szeroki kapelusz osadzony na krótkim i grubym trzonie. Szerokość kapelusza 5—20 cm, wysokość owocników około 3—8 cm. Górna powierzchnia kapelusza jest lekko wklęśnięta, brunatna, pokryta silnie odstającymi strzępkami, dolna powierzchnia szara, gęsto pokryta kolczastymi wyrostkami długości od 5 do 10 mm (od tego pochodzi nazwa „kolczak"), przypominającymi sierść sarny lub łosia. Wartość spożywcza i smakowa średnia. Starsze egzemplarze są łykowate i trochę gorzkie, wskutek czego nie nadają się do spożycia, poza tym zjedzony na surowo może zaszkodzić. Pomimo występowania w dużych ilościach i łatwości transportu rzadko używany jest do przerobu, gdyż po przerobieniu ciemnieje i brzydko wygląda. Jest to grzyb dość często sprzedawany na naszych targowiskach.


sarniak-dachowkowaty