Grzyb ten występuje na brzegu lasu i prześwietleniach leśnych, a takie w starych parkach, zwykle na bogatej w wapno i próchnicę glebie, pod drzewami liściastymi. Owocnlkuje na wiosnę, przeważnie w maju, zależnie od ocieplania się i deszczów. W Polsce jest to gatunek bardzo rzadki, występujący tylko miejscami. Pospolitszy jest w zachodniej Europie. Owocniki mają postać kulistej, jajowatej lub trochę niekształtnej główki, barwy brązowej, pokrytej fałdkami i wgłębieniami, umocowanej na białawym, cylindrycznym, dość wysokim trzonie. Wysokość wraz z trzonem około B—15 cm, średnica główki około 5—10 cm, chociaż czasem wymiary mogą być większe. Wnętrze owocnika puste. Miąższ kruchy i łamliwy i dlatego grzyby te w stanie świeżym są dość trudne do transportu. Zapach i smak bardzo przyjemne. Jest to jeden z najsmaczniejszych i najcenniejszych gatunków grzybów, nadający się również do suszenia. Poza tym bardzo cenny grzyb eksportowy, znajdujący w postaci suszu wszędzie nabywców. Nadaje się również do sztucznej uprawy, która polega na rozłożeniu kawałków starych, ale świeżych jeszcze owocników w odpowiednio dobranym miejscu, na bogatej próchnlcznej glebie. Bardzo stare i rozmiękłe okazy tego gatunku są ciężko strawne i nie nadają się do jedzenia.


smardz-jadalny