Występuje w lasach liściastych lub mieszanych, czasem w starych parkach, na polankach, brzegach lasu lub w miejscach prześwietlonych. Owocnikuje wcześnie na wiosnę, w okresie od końca kwietnia do końca maja ( jednocześnie z trującymi piestrzenicami ), czasem trochę później lub pojedynczo jesienią. Jest to w Polsce gatunek stosunkowo rzadki. Owocniki mają kształt pomarszczonej, osadzonej na krótkim trzonie, spiczastej główki. Wysokość owocnika około 4—7 cm, szerokość w miejscu najszerszym około 3—4 cm. Główka ma barwę brązową w różnych odcieniach, trzon - białą. Fałdki na górnej powierzchni główki z wiekiem ciemnieją. Owocnik jest wewnątrz pusty, o cienkim, łamliwym, chrząstkowatym miąższu. Ze względu na smak i wartość odżywczą gatunek ten jest bardzo wysoko ceniony, należy więc do najbardziej poszukiwanych grzybów. Nadaje się również do suszenia, marynowania i produkcji konserw. Może być sztucznie uprawiany,tak samo jak smardza jadalnego. Smardzów mamy około 10 gatunków. Wszystkie należą w Polsce do grzybów dość rzadkich.


smardz stozkowaty