Występuje na pastwiskach, łąkach, podwórkach, placach tartacznych, brzegach lasów, najczęściej w pobliżu ścieżek lub dróg (od tego pochodzą nazwy tego rodzaju jak przydrożek lub przydróżka). Owocnikuje od wiosny do późnej jesieni (maj - listopad). W Polsce jest gatunkiem pospolitym, występującym w dość dużych ilościach. Czasem tworzy tzw. czarcie koła. Owocniki ma niewielkie; dojrzały kapelusz o średnicy około 2-5 cm, jest niemal zupełnie płaski, wyrastający na wysmukłym i twardym trzonku, wysokości około 4—7 cm. Barwa owocników bladobrązowa z lekkim czerwonawym odcieniem. Podczas suszy owocniki grzyba więdną i stają się wyblakłe, po deszczach znów stają sie jędrne. Na dolnej powierzchni kapelusza znajdują się rzadko ułożone, szerokie blaszki, barwy białawej lub bladokremowej. Jost to jeden z najsmaczniejszych i najpożywniejszych grzybów, mimo że ma niewielkie wymiary. Nadaje się również do suszenia. Twardy, gorzej strawny trzon (stąd nazwa „twardzioszek") przy przyrządzaniu potraw należy odrzucić. W Polsce jest to grzyb mało znany i wskutek tego niedoceniany.


twardzioszek-przydrozny