Grzyb może być spożywany, ale wyłącznie młode osobniki. Posiada kapelusz szary lub szarobrązowy, bruzdowany, początkowo cylindryczny, później dzwonkowaty, u dojrzałego owocnika cały kapelusz razem z blaszkami rozpływa się w czarną ciecz. Blaszki na spodzie kapelusza w młodym owocniku białe, później różowe, a na koniec czarne, gęste i cienkie. Trzon cylindryczny, pusty, łatwo odłamujący się od kapelusza. Powierzchnia gładka, biała, z niewyraźnym pierścieniem. Miąższ biały, w kapeluszu cienki i kruchy, w trzonie miękki, włóknisty. Smak nieznaczny, zapach przyjemny, ale niewyraźny. Na dwa dni przed i trzy dni po spożyciu tego grzyba nie należy spożywać alkoholu. W takim przypadku dochodzi do zatrucia organizmu zawartą w grzybie kopryną. Pierwsze oznaki zatrucia pojawiają się po ok. 20 minutach w postaci zaczerwienienia twarzy i szyi, następnie chory odczuwa "gorąc" i wzrasta tętno.


czernidlak pospolity