Zwany również - Olszówką

Gatunek pospolity w całej Europie. Pojawia się jesienią i latem we wszystkich typach lasu. Rośnie zwykle pod takimi drzewami jak: brzoza, dąb, olsza, sosna, świerk. Posiada kapelusz o średnicy do 15 cm, u młodych egzemplarzy wypukły, później płaski lub nieco wklęsły, barwa żółtobrązowa, oliwkowa, ochrowo-brązowa, czerwonobrązowa. Trzon grubość ok. 3 cm, krótki, nie raz zwężony w dolnej części, barwa zbliżona do barwy kapelusza, zwykle nieco jaśniejsza. Miąższ żółty, żółtawobiały lub blado-ochrowy, początkowo twardy, później miękki, po przecięciu grzyba zmienia zabarwienie na czerwonobrązowe lub rdzawobrązowe, smak lekko kwaśny, zapach mało intensywny. Spożyty na surowo jest trujący, wywołujący poważne zatrucia pokarmowe. Po przegotowaniu mniej szkodliwy (po kilku krotnej wymianie wody podczas gotowania spożywany). W rejonach wiejskich krowiaki spożywane są niekiedy do dnia dzisiejszego. Zwłaszcza osoby starsze przekonane są o jego jadalności po dwukrotnym zagotowaniu i odlaniu wody.


krowiak-podwiniety