Owocniki wyrastają pojedynczo lub w grupach, pod brzozami, w lasach iglastych i mieszanych, bardzo pospolity. Kapelusz ceglastoróżowy, mięsno-różowy, 5 do 15 cm, płaski, w centrum wklęśnięty, z wiekiem do niemal lejkowatego; powierzchnia filcowata, kłaczkowata, brzeg odstająco-wełnisty (co jest wyraźnie widoczne u młodych egzemplarzy), koncentrycznie strefowany, długo i silnie podwinięty. Blaszki białe, z wiekiem kremowe, z różowym odcieniem, wąskie, 3-6 mm, gęste, zbiegające na trzon. Trzon kremowy, ochrowy, często z różowym odcieniem, czasem z ciemniejszymi plamkami, 3 do 10 cm, równo gruby, zwykle dość krótki, powierzchnia pokryta wgłębieniami, poza tym gładki. Miąższ biały, z różowawym odcieniem, zapach słaby kwaskowaty, terpentynowaty, przypominający zapach tęgoskóra, smak paląco ostry. Sok mleczny obfity, biały, niezmienny, oddzielony od miąższu, na papierze, żółknący; w smaku paląco ostry.


mleczaj welnianka