Bardzo pospolity, powszechnie występujący w Polsce. Owocniki pojawiają się w dużej ilości już w czerwcu i wyrastają do października w lasach iglastych i liściastych. Kapelusz mięsno czerwonawy, brązowo czerwonawy lub jasnobrązowy z czerwonawym odcieniem, powierzchnia sucha i pokryta licznymi brązowo różowymi łatkami zwykle dość drobnymi i koncentrycznie ułożonymi, średnica 5-25 cm, półkulisty, potem wypukły do płaskiego. Blaszki białe z wiekiem z czerwonawym odcieniem, uszkodzone po kilku minutach przybierają zabarwienie brązowo czerwone, gęste, zbliżone lub wolne. Trzon najpierw białawy, potem brązowo czerwonawy, 10-15 - 1-3 cm; z silnym, prążkowanym pierścieniem, podstawa trzonu bulwiasta zgrubiała; na jej powierzchni wałeczki - resztki pochwy, często atakowany przez larwy muchówek - w miejscach zarobaczonych. Miąższ biały, przebarwiający się czerwonawo (zwłaszcza po uszkodzeniu mechanicznym lub gdy jest wyjedzony przez larwy owadów, kruchy, smak łagodny, zapach słaby. Jest to grzyb jadalny, jednak zbieranie go jest niezalecane, gdyż można go łatwo pomylić z innymi silnie trującymi muchomorami.


muchomor czerwonawy