Owocniki wyrastają pojedynczo lub w małych grupach, od lata do jesieni, na ubogich, wilgotnych, kwaśnych, piaszczystych glebach, szczególnie w lasach iglastych, rzadziej w liściastych. Kapelusz biały, kremowy, z wiekiem może żółknąć, 4 do 10 cm średnicy, początkowo owalny, potem stożkowato-dzwonkowaty, z szerokim, obłym garbkiem; powierzchnia kapelusza gładka, wilgotna lepka, sucha jedwabista; brzeg kapelusza ostry, długo podwinięty, zwykle nieregularny, czasem ze zwieszającymi się resztkami osłony. Blaszki białe, z kremowym odcieniem; szerokie, wolne, ostrza z kłaczkami. Trzon cylindryczny w górze zwężony, z bulwiastą podstawą, z wiekiem wysmukły, 7 do 12 cm, powierzchnia z dużymi włóknistymi łuskami, białymi resztkami osłony; biały; pierścień biały, żółknący, błoniasty, nietrwały szybko pozostają tylko jego resztki, umieszczony tuż pod blaszkami; bulwiasta podstawa z przylegającą, błoniastą pochwą z odstającym brzegiem; pełny, z wiekiem z pustym kanałem. Miąższ biały, gruby w centrum kapelusza, cienki na brzegach; zapach słaby, nieprzyjemny, rzodkwi; smak łagodny, nie wyróżniający się (nie próbować!). Wszystkie części owocnika pod działaniem KOH momentalnie zabarwiają się kolor cytrynowo-żółty.
------ ŚMIERTELNIE TRUJĄCY --------


muchomor jadowity