Występuję od maja do listopada, w różnych typach lasów, często w bukowych oraz w parkach i zaroślach, na glebach żyznych, zasobnych w próchnicę, w miejscach cienistych i wilgotnych, pojedynczo lub w niewielkich grupach, dość pospolity na terenie całej Polski. Owocnik o wielkości 4-6 x 3-5 cm, białawy, kremowy z żółtawym odcieniem, kulisty lub jajowaty, zwany "czarcim jajem", częściowo w ziemi, od spodu przytwierdzony do podłoża za pomocą dość grubych, przypominających korzenie, białych sznurów grzybni, w dojrzewającym owocniku osłona pęka i tworzy się 2-3 warstwowa, wewnątrz galaretowata, odstająca pochwa, z której wyrasta tzw. receptaculum (nośnik, trzon). Główka grzyba o wysokości 2-6 cm, szerokość 2-5 cm, początkowo pokryta oliwkowo-zielonawym, oliwkowobrązowym lub czarno-oliwkowym śluzem, zawierającym zarodniki, po rozsianiu staje się biaława, żółtawa z wyraźnymi, jamkowatymi, pustymi komorami, naparstkowata lub stożkowata, dzwonkowata, żeberkowana. Trzon o wysokości 10-30 cm, grubość 2,5-5 cm, biały, białawy, wrzecionowaty, gąbczasty, porowaty, w środku pusty, bardzo kruchy. Grzyb niejadalny, chociaż w niektórych krajach młode owocniki, w stadium "czarciego jaja", są spożywane, usmażone przypominają smakiem ryby.


sromotnik-bezwstydny