Występuje, od lipca do listopada, w lasach iglastych, liściastych i mieszanych, nizinnych i górskich, tworzy mikoryzę z różnymi gatunkami drzew iglastych i liściastych, często na ciepłych, nasłonecznionych brzegach lasów sosnowych, rosnących na glebach piaszczystych, wzdłuż dróg leśnych, na zboczach rowów, na wrzosowiskach - zwykle gromadnie. Owocnik o średnica 3-10 cm, nieregularnie kulisty, bulwiasty, bez trzonu, przypomina kształtem bulwę ziemniaka. Powłoka owocnika o grubość 2-3 mm, powłoka żółtoszara, brudno-żółtawa, oliwkowa, cytrynowo-ochrowa, ochrowożółta, żółto-brązowawa, brązowawa, popękana na dość duże poletka, często pokryta odstającymi łuskami, twarda, u dojrzałych owocników pęka nieregularnie. Wnętrze owocnika początkowo białawe, później różowawe, szaroczarne, fioletowoczarne, czarne z niebieskim odcieniem, przypomina utarty mak, w końcu oliwkowobrązowe, twarde u młodych owocników, u starych sproszkowane, smak: młodych łagodny, starszych nieprzyjemny, zapach: młodych silny, aromatyczny, korzenny, starszych intensywny. Grzyb trujący, zwłaszcza spożyty w większych ilościach. Czasem mylnie uważany za jadalną truflę; różni się od trufli głównie miejscem występowania, trufle bowiem tworzą owocniki w powierzchniowej warstwie próchnicy na głębokości kilkunastu centymetrów w lasach liściastych, głównie dębowych i bukowych; w Polsce bardzo rzadko spotykana trufla letnia.


tegoskor-pospolity